Дорошенка

тип:

роки:

статус:

площа:

локація:

готель, рітейл

2020

концепція

5 500 кв. м

вул. Дорошенка, 2, м. Львів

Конкурсний проект на кращу проектну пропозицію торгового центру з готельним блоком Grand Hotel Lviv та конференц-залом по вул. Дорошенка, 2 у м. Львові.

Об’єктом проектування є багатофункціональна будівля в історичній забудові Львова. Функції будівлі – торгівля, готельний блок, конференц-зали. Архітектурне рішення відповідає принципам контекстуалізму, витриманого у модулі та масштабі існуючої забудови.

Ділянка проектування з південного боку виходить на вулицю Дорошенка, а з інших сторін оточена існуючою забудовою від трьох до шести поверхів.

Аналіз ділянки показує необхідність дотримання протипожежних розривів із західного боку до будинків, до яких нова будівля не примикає безпосередньо.

Об’ємна композиція будинку сформована під впливом ряду планувальних та функціональних обмежень. Такими обмеженнями стали протипожежні розриви від сусідніх будинків, до яких проектований будинок не будується впритул, гранична висота будинку, висота карнизів сусідніх будинків по вул. Дорошенка, форми дахів забудови, що оточує ділянку проектування.

Концепція будівлі створена у відповідності до завдання конкурсу – контекстуальна будівля-вставка в модулі та масштабі існуючої історично сформованої забудови вул. Дорошенка.

Будівля поєднує в собі кілька основних функцій: торгівлю (рітейл), ресторан, готель, простір для проведення заходів з конференц-залами та коворкінгом. Частину простору першого поверху, що примикає безпосередньо до вул. Дорошенка, задіяно для громадської функції – там розташована зупинка громадського транспорту, пішохідний транзит, велопарковка. Частина простору може бути використана в якості літньої тераси ресторану.

Окрему увагу було приділено аналізу ритміки фасадів і, зокрема, вікон сусідніх будинків по вул. Дорошенка, адже важливо дотримуватися модулю та масштабу існуючої забудови.

На фасадах присутні декоративні елементи у вигляді рейок, що виготовляються з HPL. На дворових фасадах ці рейки виконують функції як захисту від надмірного сонячного освітлення, так і функцію візуального бар’єру між вікнами готельних номерів, що виходять у двір, та вікнами сусіднього 5-поверхового будинку. Рейки передбачаються зі змінним кутом повороту відносно площини фасаду: від перпендикулярного – в місцях попадання сонячних променів під кутом до фасаду і відсутності безпосереднього візуального контакту з сусіднім будинком, до повороту на 50° - в місцях, де вікна протилежного будинку знаходяться надто близько, а сонячні промені падають під прямим кутом до фасаду.

Відступ лінії забудови першого поверху вглиб ділянки на 1 м від червоної лінії вул. Дорошенка передбачено для забезпечення необхідного публічного простору перед входами до торгівельного центру, влаштування зупинки громадського транспорту, велопарковки, пішохідного транзиту вулицею. Частину простору пропонується використовувати в якості літньої тераси ресторану, що передбачений на першому поверсі.

Зупинка громадського транспорту частково інтегрована в проектовану будівлю і винесена якнайближче до проїжджої частини вулиці. Пішохідний транзит влаштовано поза зупинкою, ближче до активної фасадної частини першого поверху.

Конкурсним завданням висота головного фасаду була обмежена лінією карнизу сусідніх будинків вздовж вулиці Дорошенка. При цьому гранична висота проектованої будівлі є помітно вищою за лінію карнизу. Проаналізувавши дахи всіх сусідніх будинків ми вирішили створити складну форму покрівлі, яка стала комплементарною до існуючих дахів навколо, при цьому дала змогу організувати максимальний об’єм внутрішнього простору на рівні 5 – 6 поверхів. Ламана форма даху покликана поєднати похилі дахи сусідніх будинків у єдину композиційну структуру.

На частині даху, що віддалена від вулиці, пропонується влаштувати експлуатовану терасу, організувавши там рекреаційний простір з озелененням. Композиційним ядром тераси є світлопрозорий ліхтар атріуму, вздовж якого влаштовані сходи для виходу на терасу з 6-го поверху. Планувальна структура тераси підпорядкована ламаній формі даху будівлі.